Pyhä Maria Magdaleena
Apostolien apostoli

Maria Magdalena oli nuori, kaunis nainen varakkaasta perheestä. Jeesus manasi hänestä seitsemän demonia, minkä jälkeen hänestä tuli Jeesuksen seuraaja ja ystävä ja esikuva koko ihmiskunnalle. Maria aloitti uuden elämän vilpittömästi ja ei ikinä eksynyt tieltään. Maria rakasti Jumalaa, joka kutsui hänet uuteen ja siunattuun elämään. Maria oli uskollinen Jeesukselle ei ainoastaan alussa, kun innostuneet väkijoukot ympäröivät häntä heidän kulkiessaan läpi kaupunkien ja kylien Palestiiinassa, voittaen itselleen ihmeidentekijän maineen, mutta myös silloin, kun muut seuraajat pelosta hylkäsivät hänet, ja Jeesus, nöyryytettynä ja ristiinnaulitttuna, riippui kärsien yksin ristillä. Tämän takia Herra tietäen hänen uskollisuutensa ilmestyi Marialle ensin ja arvosti häntä niin, että julisti tälle ensimmäisenä Kristuksen ylösnousemuksen. Maria oli vaikutusvaltainen henkilö, lahjakas oppilas ja arvokas johtaja alkuaikojen kristillisessä liikkeessä.

Prostituutio (tai prostituoiduksi väitetyksi tuleminen) on kokemuksena niin ristiinnaulituksi tulemisen, muiden ihmisten syntien takia uhrautumisen ja kärsimisen, kaltainen, että on luonnollista, että Maria Magdaleena oli opetuslapsista läheisin ja rakkain Jeesukselle, pysyi hänen luonaan muiden lähdettyä ja oli ensimmäinen, jolle Jeesus kertoi ylösnousemuksestaan.

Maria Magdaleena kuvataan taiteessa usein alabasteriruukun kanssa tai punainen pääsiäismuna kädessä.

Maria Magdaleena

 

Tradition mukaan Maria Magdalena vieraili Tiberiaan luona Italiassa ja kertoi hänelle Kristuksen ylösnousemuksesta. Maria käytti kananmunaa uuden elämän symbolina sanoen : ”Kristus on ylösnoussut!” . Hän kertoi Tiberiaalle, että Juudean provinssissa Jeesus Nasaretilainen, pyhä mies, ihmeiden tekijä, voimallinen Jumalan ja ihmiskunnan edessä, tuomittiin kuolemaan juutalaisten ylipappien toimesta ja tuomion toimeenpani Pontius Pilates. Tiberias sanoi, että kukaan ei voinut nousta kuolleista sen enempää kuin Marian pitelemä kananmuna saattoi muuttua punaiseksi. Ihmeellisesti kanamuna alkoi heti muuttua punaiseksi todistaen Marian sanat tosiksi. Silloin Marian pyynnöstä Tiberias siirsi Pilateksen Juudeasta Galliaan, missä tämä kuoli hirvittävään sairauteen.

Ihmeestä on peräisin tapa antaa pääsiäismunia pääsiäissunnuntaina kaikkialla maailmassa

Maria jatkoi kristinuskon opettamista Roomassa ja Italiassa. Paavali mainitsee Marian tehneen paljon kristittyjen hyväksi. Maria palveli laajasti kirkkoa, oli vaarassa ja jakoi kristinuskon opettamisen apostolien kanssa.

Roomasta jo iäkäs Maria Magdaleena muutti Efesokseen, jossa työskenteli Johanneksen kanssa, joka kirjoitti Marian kanssa ensimmäiset 20 kappaletta evankeliumistaan.

Kreikkalaisen kirkon mukaan Maria Magdaleena asettui Efesokseen Neitsyt Marian kanssa ja eli siellä lopun elämäänsä.

Ranskalaisen tradition mukaan Maria, Lazarus, ja joukko muita matkustivat Marseilleen Ranskaan, evankelisoivat ja käännyttivät koko Provencen alueen, ja tämän jälkeen Maria eli erakkona La Saint-Baumessa.

Pyhä Maria Magdaleena suojelee : prostituoituja, naisia, mietiskelevää elämää viettäviä, hajuvesien valmistajia ja kauppiaita, kampaajia, hansikkaiden valmistajia, apteekkareja, katuvia, käännynnäisiä, uskon takia syrjittyjä, seksuaaliselta houkutukselta, Italiassa: La Magdeleine, Casamicciola, Foglizzo ja Atrani, Salerno, Espanjassa : Anguaino, Elantxobe

Maria purjehtii Marseilleen. Giotto Di Bondonen fresco San Francescon basilikassa Assisissa

 


Pyhä Margaret Cortonalainen 1247-1297

Toscanalaisen maanviljelijän tytär, jonka äiti kuoli hänen ollessaan seitsemänvuotias. Margaretin äitipuoli piti lasta taakkana. Margaret karkasi nuoren aatelismiehen kanssa Montepulcianoon, synnytti lapsen ja eli miehen rakastajattarena yhdeksän vuotta. 1274 sotilaat murhasivat miehen.

Margaret piti tapahtumaa merkkinä Jumalalta. Hän tunnusti suhteen julkisesti ja halusi palata isänsä luokse, mutta hänen isänsä ei hyväksynyt tätä. Margaret ja hänen poikansa muuttivat luostarin suojaan. Margaret oli nuori ja kaunis, ja toisinaan hän kaipasi maailmaa, mutta jokaista tapausta seurasi syvä katumus. Tehdäkseen itsensä vähemmän viehättäväksi nuorten miesten silmissä hän yritti silpoa itseään, mutta luostarin apotti esti häntä.

Margaret ansaitsi ylläpitonsa hoitamalla sairaita naisia. Myöhemmin hän alkoi hoitamaan sairaita köyhiä eläen almuilla pyytämättä mitään korvaukseksi. Margaretista tuli fransiskaaninen tertiaari 1277. Hän kehitti syvällisen rukouselämän ja koki ekstaattisia näkyjä, joiden aikana sai viestejä taivaasta.

Margaret sai määräyksen työskennellä sairaiden köyhien kanssa 1286. Hän kokosi muita samanmielisiä ja perusti yhteisön. He saivat myöhemmin seurakunnan aseman, ja heitä kutsuttiin Köyhiksi. Yhteisön avulla Margaret perusti Cortonan sairaalan. Margaret saarnasi paheita vastaan kaikille, jotka halusivat kuunnella. Hän kehitti suuren omistautumisen eukaristialle ja Kristuksen kärsimyksille sekä ennusti oman kuolemanhetkensä.

Margaret työskenteli vähäosaisten hyväksi ja köyhät hakivat häneltä apua ja neuvoja, mutta hänen aiempi elämänsä seurasi häntä lopun elämäänsä ja paikalliset juoruilivat hänestä.

Suojelee: prostituoituja, naisia, valheellisesti syytettyjä henkilöitä, seksuaaliselta ja muilta himolta, kodittomia, mielisairaita, vanhempien menetykseltä, kätilöitä, uskonnon takia syrjittyjä

Margaret julistettiin autuaaksi 1515 paavi Leo X:n aikana.
Margaret kanonisoitiin pyhimykseksi 16.5.1728 paavi Benediktus VIII aikana.

Pyhä Maria Egyptiläinen

Pyhä Nikolaus