Seksuaalisen ahdistelun, ”huorittelun” ja muun loukkaavan nimittelyn kieltäminen kouluissa suojelee lapsia omaksumasta seksuaalisen hyväksikäytön sallivaa asennetta sekä lisää omanarvon- ja turvallisuudentunnetta. Mikäli oppilaita ahdistellaan tai kiusataan koulussa, se tapahtuu yleensä opettajien hyväksynnällä tai heidän toimestaan.

Jatkuva rajojen loukkaaminen tuhoaa luottamuksen muihin ihmisiin. Myöhemmin prostituutiossa suostuminen rahan vastaanottamiseen vastineena hyväksikäytöstä antaa hyväksikäytetylle tunteen omasta subjektiudestaan ja tilanteen hallittavuudesta verrattuna aiempaan pelkän objektin voimattomuuteen.

Jos nuoret eivät voi asua vanhempiensa luona tai vanhemmat eivät tee mitään lastensa prostituoimiselta suojelemiseksi, oman asunnon saaminen voi antaa turvallisuudentunteen ja suojan hyväksikäyttäjiltä. Joillekin näistä nuorista on sosiaalitoimistossa kerrottu, että he eivät voi saada kaupungilta asuntoa, koska he ovat liian nuoria, asuvat vanhempiensa kanssa, ”eivät kuitenkaan pysyisi asunnossa” tai koska ”heidän kaltaisiaan ei palvella”, mitä tämä sitten tarkoittaneekaan.

Välinpitämättömät tai hyväksikäyttävät vanhemmat eivät välttämättä kustanna lastensa oppikirjoja tai salli opiskelua. Toisella asteella oppilaiden tai käytännössä heidän vanhempiensa on ostettava oppikirjat, joten vanhempien kieltäytyminen voi estää opintojen suorittamisen. Myös erittäin hyvin toimeentulevat vanhemmat voivat kieltäytyä maksamasta lastensa koulukirjoja tai tukemasta heitä millään tavoin, joten ongelma ei aina liity materiaaliseen köyhyyteen vaan vanhempien asenteeseen.

Moni 16-18-vuotias ei edes tiedä sosiaalitukien olemassaolosta, oikeudestaan tukiin tai miten tukia haetaan. Mikäli vanhemmat eivät huolehdi taloudellisesti lapsistaan, he tuskin neuvovat taloudellisten asioiden järjestämisessä. Sosiaalitoimistossa toimeentulotuki voidaan kieltää kokonaan perusteettomasti tai sitä myönnetään kuukausi kerrallaan vaihtelevia summia, usein alennettuna, mikä lisää epävarmuutta.

Perheongelmien, kuten vaikeiden vanhempien, takia jotkut nuoret joutuvat tekemisiin nuorisopsykiatrien kanssa. Eräs vuosikymmeniä ammattiaan harjoittanut nuorisopsykiatri tuttavineen on prostituoinut alaikäisiä potilaitaan. Ns. ”nuorisotyöntekijät” eivät siis välttämättä auta nuoria.

Taloudellinen itsenäisyys suojaa nuoria paremmin hyväksikäyttäjiltä kuin riippuvaisuus auttajista.

Enya : Angels

Suuri puutarha

Me olemme kaikki kodittomia vaeltajia
ja kaikki me olemme sisaruksia.
Alastomina, repaleissa kuljemme, reppu selässämme,
mutta mitä omistavat ruhtinaat meihin verraten?
Ilmojen halki virtaavat meille aarteet,
kullassa arvioimattomat.
Mitä vanhemmiksi tulemme,
sitä enemmän tiedämme olevamme sisaruksia.
Meillä ei ole muuta tekemistä muun luomakunnan kanssa,
me vain annamme sille sielumme.
Jos minulla olisi suuri puutarha,
kutsuisin sinne kaikki sisarukseni.
Jokainen ottaisi mukaansa suuren aarteen.
Kun ei meillä ole mitään kotimaata, me voisimme tulla kansaksi.
Me rakennamme muurin puutarhan ympäri,
että ei mikään maailman ääni saavuta meitä.
Hiljaisesta puutarhastamme
annamme maailmalle uuden elämän.

Lähde: Södergran, Edith 1929: Levottomia unia: runoja

Picasso: Sininen alaston, 1902.
Naisvihaajaksi väitetty, traagisin seurauksin läheisiään kontrolloinut Pablo Picasso kieltäytyi maksamasta tyttärensä opintomaksuja.
Picasso kuvasi maalauksissaan usein prostituoituja.