Prostituutioon liittyy usein ko-narsismi, jolloin narsistisesti häiriintyneiden vanhempien lapset ovat sopeutuneet vanhempiensa käytökseen. Narsistisen vanhemman lapsi siis tukee asiakkaitaan, kuten on tottunut tukemaan vanhempaansa, odottamatta itselleen huomiota, jota saisi normaalimmassa suhteessa.

 

Narsismi kehityspsykologiassa:


”Eriytymisvaiheessa lapsi voi säilyttää jo vähän aikaa mielikuvan äidistä eli tunteen, että äiti on olemassa, vaikka häntä ei näy. Lapsi uskaltautuu omille tutkimusretkilleen, mutta palaa äidin luokse tankkaamaan turvallisuutta, mikä on osoitus siitä, että toista ihmistä voidaan käyttää oman psyykkisen itsesäätelyn välineenä. Lapsi palauttaa oman psyykkisen tasapainonsa ja oman turvallisuuden tunteensa käyttämällä siihen äitiä. Narsistiselle luonnevaurioiselle ihmiselle toinen ihminen toimii jatkuvasti hänen oman itsesäätelynsä välikappaleena, ihailun ja huomion antajana, heikon itsetunnon tukijana ja pahanolon poistajana.

Lapsen psyykkinen eriytyminen on lopullisesti tapahtunut silloin, kun lapsi pystyy muodostamaan pysyvän mielikuvan hoitajastaan ja itsestään erillisinä olentoina. Lapsi pystyy myös säilyttämään mielikuvan äidistä tämän poissaollessa ja ymmärtämään, että mielikuva ja äiti ovat eri asioita. Tämän psyykkisen erillisyyden tajuamisen jälkeen lapsi ei enää kuvittele pystyvänsä kaikkivoipaisesti määräämään äitiä. Näin narsistisen luonnevaurioisen ihmisen käsitys oikeudestaan hallita ja manipuloida muita ihmisiä palautuu tämän kehitysvaiheen häiriöön.”

 

 

Amerikkalainen tapa luokitella prostituutio rikokseksi on saanut osan psykologeista pitämään prostituutiota yhtenä käytöshäiriöiden oireena, mikä ei pidä paikkaansa. Prostituoidut luopuvat omista mieltymyksistään ja mielipiteistään muiden hyväksi ja eivät vahingoita muita, kuten antisosiaaliset henkilöt.