Prostituutio on tuskin koskaan vapaaehtoista. On erittäin epätodennäköistä, että joku valitsisi prostituution, mikäli voisi valita paremmat olosuhteet.
Suurimmalle osalle maailman prostituoiduista kyse ei ole valinnasta.
Heidät painostetaan tai pakotetaan henkisellä, fyysisellä tai taloudellisella väkivallalla. Myös Suomessa kyse voi olla läheisten taloudellisista vaatimuksista. Ihmisoikeuksien julistuksessa mainitun ja laissa säädetyn riittävän toimeentulon kieltäminen sosiaaliviranomaisten tai esimerkiksi huoltajien toimesta on yksi taloudellisen väkivallan muoto.
Läheisten, sukulaisten tai tuttavien painostus on useimmiten vaikuttavana syynä. Ihmisillä tulee olla mahdollisuus suojeluun tällaiselta painostukselta. Painostavat henkilöt eivät välttämättä ole ammattirikollisia, vaan tavallisia, ”kunniallisia” ihmisiä. Prostituoidut on yleensä totutettu kotona, koulussa tai tuttavapiirissä siihen, että heillä ei ole oikeutta kieltäytyä hyväksikäytöstä ja määritellä omia rajojaan ja tahtoaan.

Selling of Innocents, osa 1/5 (Ruchira Gupta). Emmy-palkittu dokumentti ihmiskaupasta.

The Day My God Died. Dokumentti nepalilaisesta ihmiskaupasta.

Intiassa on 1,2 miljoonaa prostituutioon pakotettua lasta, joista suurin osa on tyttöjä.
100 miljoonaa iältään 10-19-vuotiasta intialaista nuorta tyttöä käy nukkumaan nälkäisenä joka ilta.
53,7% prosenttia intialaisista naisista on lukutaidottomia.
20 000 tyttöä on ihmiskauppiaiden kuljetettavana paikasta toiseen joka hetki Intiassa.

Mumbain prostituoidut
Naiset pakotetaan palvelemaan 15-20 miestä päivittäin alle 70 sentin hintaan.
Naiset kokevat raiskauksia, fyysistä hyväksikäyttöä, väkivaltaa, kidutusta ja toistuvia abortteja ilman terveydenhuoltoa tai lepoa.
He ovat erittäin alttiita hengenvaarallisille taudeille, kuten HIV, tuberkuloosi ja hepatiitti.
Heidät myytiin, huijattiin, huumattiin, uhkailtiin ja pakotettiin seksiorjuuteen useimmiten tuntemansa ja luottamansa, perheeseen tai tuttaviin kuuluneen henkilön toimesta.

Apne Aap-järjestön tavoitteena on saada naiset ja tytöt punaisten lyhtyjen alueelta ja slummeista organisoitumaan sosialisiin ja taloudellisiin yhteisyrityksiin, jotka pyörittävät pienyrityksiä tai kouluttavat työhön.
1005 naisella ja tytöllä on oma pankkitili ja he ovat jäseninä 67 oma-apu-ryhmässä Intiassa. Heidän pienyrityksensä ovat ruokaloita, käsitöiden valmistusta, tietokone-opetusta, työhön koulttamista ja työpaikkojen järjestämistä. Jotkut naisista ovat saaneet töitä vartijoina, huoltoaseman työntekijöinä, lastentarhanhoitajina ja tanssinopettajina.

Yhteisön hankkeeseen saamisessa oli aluksi vaikeuksia, mutta Apne Aap on onnistunut motivoimaan avustusten saajat valitsemaan elämän ja toimeentulon, joka on vapaa hyväksikäytöstä ja vaihtoehdottomuudesta.

Apne Aap uskoo yhteisön voimaan. Järjestön aatteen mukaan naisten yhteensaattaminen luo sosiaalisen ja taloudellisen ryhmän, joka ravitsee ja suojelee kaikkia sen jäseniä. Naiset ja tytöt organisoivat itsensä pieniin ryhmiin, joiden kautta kaikki Apne Aapin aktiviteetit tapahuvat.

15 eurolla yksi tyttö tai nainen saa kuukauden ajan koulutusta ja avustusta, kuten lukutaidon opetusta, opastusta pankkitilin avaamiseen ja yrityksen perustamiseen.

30 eurolla yksi prostituoidun lapsi saa kuukauden ajan koulutusta, jonka avulla voi välttää äitinsä kohtalon.

Oma-apu-ryhmät:
Minkä takia:
Apne Aap auttaa prostituoituja naisia ja heidän tyttäriään organisoimalla heidät pieniin ryhmiin opettamalla heille johtajuustaitoja ja kehittämällä vaihtoehtoisia tulonhankkimistapoja. Ryhmät luovat jäsenilleen tilan, jossa he voivat parantaa asemaansa, jolloin heillä on kyky ja voimat kieltäytyä prostituutiosta. Ryhmät ovat autonomisia ja itsenäisiä.

Mitä:
Ryhmän muodostaa joukko naisia punaisten lyhtyjen alueelta ja marginalisoituneista yhteisöistä, joissa ihmiskaupan uhka on olemassa. Naiset kokoontuvat luodakseen sosiaalista ja taloudellista vuorovaikutusta lisäämällä yhteistyötä ja kollektiivista päätöksentekoa, parantamalla omanarvontuntoa, kannustamalla säästämään, edistämällä taloudellisen ja sosiaalisen pääoman kertymistä sekä luomalla itselleen perustan muutoksen toimeenpanijoina.

Ketkä:
Oma-apuryhmien organisaatio vastaa nykyisten ja entisten prostituoitujen tarpeisiin.

Missä ja milloin:
Koulutuksen, taitojen kehittämisen ja tulojen luomisen tarve ilmaistiin punaisten lyhtyjen naisten Mahila Mandal-ryhmässä ja yhteisöissä, joissa Apne Aap toimi. Mahila Mandal muutettiin muodolisemmaksi oma-apuryhmäksi vuonna 2002. Ohjelma luotiin ottaen huomioon paikalliset resurssit, markkinoiden kysyntä sekä ryhmän etu.

Tänään oma-apuryhmiä toimii tehokkaasti Biharin Araria-alueen 10 kylässä, Khidderporessa ja Topsiassa Kalkutassa, South 24 Parganasissa Länsi-Begalissa ja Najafgarissa Delhissä.

Miten:

Apne Aapin oma-apuryhmien tuloja tuottaviin aktiviteetteihin kuuluvat:
-Ompelu- ja räätälöintikurssit Bhiwandissa ja tähän liittyvät yhteydet markkinoille.
-Innovatiivinen Soup Kitchen-ruokala, jota pyörittää naisten ryhmä.
-Koulutus suitsukkeiden valmistuksessa.
-Kaikissa yhteisöissä on lastentarha, jossa yhteisön tehtäviin koulutetut jäsenet työskentelevät.
-Naisia koulutetaan valmistamaan käsitöitä, kuten juutti- ja paperikassit, geelikynttilät, kirjaillut liinat ja ornamentit, kankaat ja kansiot. Apne Aap toimii yhteistyössä tuotteita markkinoivan Emancipation Network-järjestön kanssa.
-Subhash Camp- keskus Delhin lähellä järjestää naisille kursseja liitujen valmistuksessa. Liidut myydään ympäristön kouluille. Keskuksessa ryhmän jäsenten on mahdollista osallistua myös Mehndi-suunnittelu-kursseille.

Apne Aap-järjestön johtaja Ruchira Gupta vastaanottaa Clinton Global Awards-palkinnon, jonka luovuttavat Bill Clinton ja Demi Moore. :

Somaly-organisaatio auttaa aasialaisia tyttöjä ja naisia pois prostituutiosta.

Järjestön perustaja Somaly Mam ja jäsen Susan Sarandon Tyra Banks Showssa:

Oprah : Save a Slave

Erokselle

Eros, sinä jumalista julmin,
miksi veit minut tähän pimeään maahan?
Kun tyttölapset kasvavat,
suljetaan heidät erilleen valosta
ja heitetään pimeään holviin.
Eikö minun sieluni harhaillut niinkuin onnellinen tähti,
ennenkuin se vedettiin sinun punaiseen piiriisi?
Katso, ovat käteni ja jalkani sidotut,
tunne, minulla on kaikkiin ajatuksiini pakko.
Eros, sinä jumalista julmin:
minä en pakene, minä en odota,
minä vain kärsin niinkuin eläin.

Lähde: Södergran, Edith 1929: Levottomia unia: runoja